JaNgaN LePasKan PeLuAnG

Kentucky Fried Chicken (KFC)


Hi.. Apa khabar sume? Hehe.. Fuhh.. Lme gler aku tak update blog.. Maklumlah... Busy... Hehe.. Kali nie aku nak citer macamane pengalaman aku bekerja di kedai pak cik pakai baju merah nie.. 

Ok.. citer die bermule mcm nie.. Lepas aku resign kat maxis tu, aku lepak la kt umah... Nak dijadikan citer, petang tu aku nak kuar pegi maen bola.. pastu ayah aku panggil.. die cakap ada anak kawan die, keje kat KFC.. die suroh aku try tanye kalo-kalo ade keje kosong.. Aku cakap esok pagi aku tanye.. dan aku teroskan aktiviti ku.. hehe.. 


Pada keesokan hari nyer, aku pergi la kat sume tempat yang ade KFC kat Kluang nie.. Last2 dapat la kat Taman Intan.. KFC tu dikenali sebagai KFC Kluang 2.. Kat Kluang nie ade 4 jerk KFC.. Aku pon isi borang pastu teros temuduga.. Aku time tu diinterview dengan Miss Radi(baek miss nie).. Pastu, die bagi aku keje.. Die suroh datang esok & bawak potostat IC, akaun Maybank ngn KWSP.. Aku cakap terime kasih kt miss tu dan aku pulang dengan hati yang gembira.. haha..

Tanggal 4 Jun 2010, aku memulakan tugas aku di KFC.. Aku diberi baju, topi ngan nametag.. Mule2 aku masok, miss tu check pakaian aku.. haha... die kate misai kene shave, kasut kene hitam sume, tali pinggang pon same.. pastu, aku dikehendaki membasuh tangan selama 30 saat untuk mengelakkan kuman.. basuh la tangan tu, gosok lah ape-ape yang patut.. Miss yang tengah conduct aku nie bukan miss radi tau.. die adalah miss siti.. Restoran manager kt KFC nie..  Pastu aku pon berkenalan ngan staf-staf KFC.. Aku ditugaskan kat "Dining Department"..  hehe.. Walaubagaimanapun, sume department aku dah masok.. sebab kat KFC sini, staff tak cukop.. 
 
Aku keje kat sinie tak tentu.. ada pagi, ada petang, kadang-kadang dah balik petang pon kene masok balik malam.. huhu.. aku suke time "opening".. time nie keje tak banyak, customer tak ramai.. berbeza ngan "closing".. penat.. kene basoh pinggan.. banyak pulak tu.. Aku keje 1 hari 8 jam.. tu yang minimum la.. 1 jam die bagi rm3.50... banyak jugak tu.. 

Aku pon kerjelah.. sampai tepat 30 Jun.. Aku pon resign... Banyak pengalaman & citer-citer menarik..hehe..  Kalo ade mase, aku citerlah kat sini..  

Ok.. Bye... 

time opening nie.. x de orang kan....



1 Response to "Kentucky Fried Chicken (KFC)"

  1. Badak Comel Says:

    lawo layout.
    ko gerak g klantan bile?